Harjun kamarikuoro   VALIKKO


Jaakko Mäntyjärven SALVAT 1701 tuo etsijät veisuun voimapiiriin

Tamperelainen Harjun Kamarikuoro esittää pyhäinpäivänä 4. marraskuuta vanhojen virsien väkeviin teemoihin perustuvan, Jaakko Mäntyjärven säveltämän virsidraaman SALVAT 1701. Teos peilaa kauhistuttavan epidemian, ruton, synnyttämää epävarmuutta ja synnintuntoa yhteisössä. Varhaisten suomenkielisten virsisävelmien kaikuessa Tampereen tuomiokirkossa juhlitaan samalla myös reformaation 500-vuotista historiaa.

Henkilörooleissa nähdään Aku-Paulus Sajakorpi pappina, Harri Huttunen virkamiehenä sekä Taru Huokkola ruttoon sairastuneena naisena.

Kriisiviestintää 1700-luvulta

Teos sijoittuu vuoden 1710 tienoille, jolloin ilkeä ruttotauti kaatoi lyhyessä ajassa puolet Helsingin kaupungin väestöstä. Rakkaitaan surevat ihmiset joutuvat pelon ja tuskan valtaan. Tapahtumat kertovat tuon ajan poikkeustilasta, kollektiivisista selviytymiskeinoista ja armon kaipuusta.

SALVAT 1701:n draamaa rakentavat vanhoista dokumenteista poimitut Helsingin kaupungin viranomaisten reglementit ja papin saarnat. Pelottavan epidemian puhjettua kansalle annetaan mielikuva, että kaikki on hallinnassa. Kaupungin ja kirkon auktoriteetit jylisevät ohjeitaan ja herättelevät katumusta. Ihmisiä kielletään kokoontumasta ja viettämästä minkäänlaisia hautajaismenoja.

Säännöt jäävät tyhjäksi kirjaimeksi; ihmiset kokoontuvat kirkkoon veisaamaan ja pienet pojat haluavat saattaa äitinsä kunnialla hautaan.

Jaakko Mäntyjärven SALVAT 1701 on valmistunut vuonna 2001. Mäntyjärven sävellys- ja sovitustyyliin kuuluu, että teos kerää innoituksensa paitsi vanhoista virsistä, myös kansanmusiikista, klassisesta ja modernista kuorolaulusta ja nykyajan iskelmämusiikista.

SALVAT 1701 -teoksen musiikin johtaa kuorokapellimestari Heikki Liimola.

Solisteina ovat mm. Henna Leisiö, tenori Marko Tuupainen, sopraanot Kaisa Kelloniemi, Minna Viinikainen, Leena Ristolainen ja Maria Heikkilä, altto Leena Hautakangas, bassot Juha Ritalahti ja Janne Salmenkangas.

Teoksen ohjaa Katri Häti.

Ohjelmanmyynti alkaa Tampereen tuomiokirkossa tuntia ennen esitystä ovelta, hinta 20 / 15 euroa. Esitys alkaa klo 19.