Harjun kamarikuoro   VALIKKO


Bachin Johannes-passio palmusunnuntaina 2018

Johan Sebastian Bach


Palmusunnuntai 25.3.2018 klo 18 Tuomiokirkko, Tampere

Topi Lehtipuu, tenori (evankelista)
Juha Kotilainen, basso (Jeesus)
Suvi Väyrynen, sopraano
Tiina Penttinen, altto
Taavi Oramo, tenori
Arttu Kataja, basso

Harjun Kamarikuoro
Suomalainen barokkiorkesteri
Heikki Liimola, johtaja

Johann Sebastian Bachin rakastettu ja dramaattinen Johannes-passio on ilmaisuvoimaltaan monipuolinen ja teknisesti valovoimainen teos, joka johdattaa kuulijat pääsiäisen tunnelmaan. Johannes-passio on lyhyempi ja impulsiivisempi sisarteokseensa Matteus-passioon verrattuna - teosta voidaan pitää Bachin ensimmäisenä suurimuotoisena sävellysteoksena, joka esitetiin ensimmäisen kerran Leipzigin Pyhän Nikolain kirkossa pitkänäperjantaina 1724.

Ajaton mestariteos kertoo pääsiäisen tapahtumat Jeesuksen vangitsemisesta hautaamiseen asti taidokkaiden aarioiden, hartaiden koraalien ja mahtipontisten kuorokohtausten kautta. Teoksen sävelmaailma on tumma ja intensiivinen sekä affektien vaihtelevat teemat tuovat Jeesuksen kärsimystarinan väkevästi esille. Johannes-passio on suurta draamaa, joka ei jätä yleisöään tai esittäjiään kylmäksi.

Bachin tiedetään muokanneen ja uudistaneen teosta useaan otteeseen elämänsä aikana. Muun muassa mahtipontiset alku- ja loppukuorot säveltäjä liitti teokseen vasta ensiesityksen jälkeen. Bach jakoi teoksensa kahtia - teoksen keskellä on paikka saarnalle ja on mahdollista, että myös sävellysajan seurakunta on laulanut koraaliosuuksien mukana. Koraalit näyttäytyvät aarioiden tavoin yksittäisinä kohtauksina, joiden tarkoitus on keskeyttää juoni sekä antaa kuulijalle aikaa pohtia passiotapahtumien merkitystä.

Harjun Kamarikuoron ja Suomalaisen barokkiorkesterin tiivistä ja saumatonta yhteistyötä on kuultu viimeksi pääsiäisenä 2017 Tampereen Tuomiokirkossa soineen Monteverdin Maria-vesperin yhteydessä.

Kesto: 2,5 t, ei väliaikaa
Ennakkoliput 33,50 e/ 30,50 e* Lippu.fi
Tuntia ennen konserttia ovelta 35 e/ 32 e*
*alennusryhmät, hinta sisältää palvelumaksun

Lataa tästä Johannes-passion käännös:

(pdf-tiedoston koko 8,5 Mb)

Lataa tästä linkistä >>

Lisätietoja:

Wikipedia
Johannes-passion libretto saksaksi ja englanniksi
Johannes-passion teosesittely (Irja Kajander-Vierkens)
Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO)

Harjun Kamarikuoro esitti pyhäinpäivänä Jaakko Mäntyjärven virsidraaman Salvat 1701 Tampereen tuomiokirkossa. Virkamiestä esitti näyttelijä Harri Huttunen.